Waarom is SEO belangrijk?

Misschien heb je terminologie wel eens eerder gehoord. SEO staat voor search engine optimization, het optimaliseren van de zoekresultaten voor jouw website binnen een zoekmachine. Maar hoe werkt het nou eigenlijk en waarom is SEO belangrijk? Die twee vragen beantwoorden we hieronder.

Hoe werkt SEO

Zoekmachine optimalisatie helpt met het rangschikken van de juiste pagina’s binnen de zoekmachine zoals Google, Bing, Yahoo etc. Wat de precieze formule is achter deze optimalisatie wordt niet vrijgegeven, maar er zijn wel bepaalde tactieken waardoor je de kwaliteit van je website kan verbeteren, waardoor je beter vindbaar wordt in de zoekmachines en dat wordt SEO genoemd. Zulke tactieken kunnen bijvoorbeeld zijn dat je de juiste zoekwoorden gebruikt op je website, maar wel met mate. Het is belangrijk dat je zoekwoorden gebruikt die jouw doelgroep ook zou kunnen gebruiken wanneer ze zoeken naar jouw website. Daarnaast is het voor SEO van belang dat je een duidelijke structuur hebt voor je website zodat mensen gemakkelijk kunnen navigeren, als iemand snel weer weg klikt gaat dit ten koste van de kwaliteit van je website.

Belang van SEO

Door het toepassen van SEO kan je dus de kwaliteit van je pagina verbeteren, waardoor deze organisch (dus zonder ervoor te betalen) hoger in de ranking van een zoekmachine komt de staan. Doordat je hoger komt te staan, ben je beter vindbaar voor potentiële klanten. Dit organische verkeer zorgt voor de meeste bezoekers op je website. Zelfs als je betaalt om te adverteren (Search Engine Advertising – SEA) en daardoor bovenaan staat met je website, levert het optimaliseren van je website en daarbij de organische zoekfunctie meer resultaten op. Hoger in de ranking van een zoekmachine staan betekent niet altijd dat mensen ook op je advertentie klikken, maar hij wordt in ieder geval gezien. Vooral de resultaten op de eerste pagina van een zoekmachine zijn belangrijk. Dit kan zorgen voor herkenning of interesse bij bepaalde klanten, die misschien op een later tijdstip je website wel zullen aanklikken. Zoals hierboven al eerder besproken beïnvloedt SEO de kwaliteit van je website. Doordat jouw website voor potentiële klanten gemakkelijk in gebruik is en binnen een minimaal aantal keer klikken laat zien waar de klant naar op zoek is, verhoogt het ook de kans dat jouw idee of product aan de man komt. Het belang van SEO is het verbeteren van jouw website en dus zeker de moeite waard.